O structură masivă din piatră, tăiată perfect cu precizie de „laser” acum 4000 de ani și aparent levitând în echilibru perfect, îi lasă pe oamenii de știință nedumeriți

de: Cojocaru Cristian
12 08. 2024
Stânca Al Naslaa, situată la 50 de kilometri sud de oaza Tayma din Arabia Saudită, este o formațiune de gresie de 6 metri înălțime și 9 metri lățime, despărțită perfect în două din cauza eroziunii eoliene și a intemperiilor chimice, și acoperită cu petroglife pe fața sud-estică.

În inima deșertului din Arabia Saudită, în Oaza Tayma, se află una dintre cele mai fascinante și misterioase formațiuni geologice din lume: Al Naslaa. Această structură masivă din piatră, formată din două blocuri de gresie perfect echilibrate pe piedestale naturale, a captivat atenția oamenilor de știință și a pasionaților de mistere deopotrivă. Ceea ce face Al Naslaa atât de remarcabilă nu este doar echilibrul precar al acestor blocuri, ci și faptul că sunt despărțite de o crăpătură atât de fină și precisă, încât pare să fi fost tăiată cu un fascicul laser.

Misterul formațiunii Al Naslaa

Descoperită în zona cunoscută pentru cele mai vechi așezări umane din Arabia Saudită, formațiunea Al Naslaa are o vechime estimată la aproximativ 4000 de ani. Cele două blocuri de gresie, fiecare având o înălțime de aproximativ 6 metri, sunt separate de o linie de fractură verticală atât de netedă și precisă încât a stârnit nenumărate teorii despre originea sa.

De-a lungul anilor, oamenii de știință au încercat să descopere cum a fost posibilă o astfel de tăietură perfectă într-o formațiune geologică naturală. Teoriile variază de la cauze naturale la intervenții umane sau chiar extraterestre, însă adevărul din spatele acestei structuri rămâne încă neelucidat.

Stânca Al Naslaa este una dintre cele mai fascinante și misterioase formațiuni geologice din Arabia Saudită.

Teoriile naturii și ale civilizațiilor antice

Cea mai răspândită teorie științifică sugerează că formațiunea Al Naslaa ar fi fost creată printr-un proces natural. Una dintre explicațiile propuse este că piatra se află deasupra unei linii de falie, iar un cutremur ar fi putut provoca slăbirea și fracturarea acesteia. O altă ipoteză este că piatra conține o „îmbinare” naturală, o zonă slabă care, în timp, s-a crăpat sub acțiunea forțelor tectonice sau a procesului de îngheț-dezgheț, care implică infiltrarea apei, înghețarea și ulterior dilatarea acesteia, provocând astfel fracturarea.

Însă, ceea ce intrigă și mai mult este precizia acestei tăieturi și simetria perfectă a celor două blocuri. Anumiți specialiști sugerează că marginea netedă a pietrei a fost probabil modelată și lustruită de mii de ani de eroziune provocată de vânt și nisip, dar acest lucru nu explică de ce linia de fractură este atât de dreaptă și precisă.

Există, de asemenea, teorii care susțin că crăpătura ar fi fost realizată de o civilizație antică, care ar fi folosit instrumente avansate pentru a separa blocurile de piatră. Dovezile arheologice arată că oamenii din acea perioadă au sculptat petroglife pe suprafața formațiunii, printre care se numără o imagine reprezentând un om care conduce un cal. Acest cal seamănă izbitor de mult cu rasa arabă, una dintre cele mai vechi rase de cai din lume, ale cărei origini se află tot în Arabia Saudită.

Stânca Al Naslaa a dat naștere multor teorii, unele mai bizare decât altele, însă un lucru este cert: tăietura și echilibrul stâncii demonstrează că încă mai avem multe de învățat despre natură și planeta noastră.

Teorii alternative: Zei, extratereștri și tehnologii avansate

Deși explicațiile naturale sunt cele mai probabile, popularitatea teoriilor alternative nu poate fi ignorată. Una dintre cele mai fantastice teorii sugerează că tăietura ar fi fost realizată de o civilizație extraterestră, care ar fi avut acces la tehnologii mult mai avansate decât cele disponibile pe Pământ. Această teorie a fost alimentată de precizia incredibilă a tăieturii, care pare a fi mai degrabă rezultatul unui fascicul laser decât al unui proces natural.

Pe rețelele sociale, aceste idei au captat imaginația multor oameni, care sugerează că Al Naslaa ar fi fost creată fie de zei antici, fie de vizitatori din spațiu. Într-o postare pe Facebook, utilizatorii au speculat că o navă extraterestră ar fi coborât în Oaza Tayma și ar fi tăiat roca cu un fascicul laser puternic, lăsând în urmă această formațiune misterioasă.

Stânca Al Naslaa este și va rămâne pentru mult timp una dintre cele mai misterioase structuri geologice de pe Pământ.

Ceea ce știința nu poate explica încă despre structura Al Naslaa

În ciuda tuturor teoriilor, ceea ce rămâne clar este că Al Naslaa reprezintă un exemplu remarcabil al puterii naturii sau, poate, al ingeniozității umane. Oamenii de știință continuă să studieze această formațiune folosind tehnici moderne, cum ar fi imagistica 3D și analiza mineralogică, în încercarea de a înțelege mai bine cum a fost creată această fractură precisă. Aceste studii pot oferi informații valoroase despre istoria geologică a regiunii și despre procesele naturale care au modelat această parte a planetei noastre.

Cu toate acestea, este posibil ca adevăratul mister din spatele Al Naslaa să rămână nerezolvat. Formațiunea continuă să atragă atenția vizitatorilor din întreaga lume, care sunt fascinați de simetria perfectă și de echilibrul aparent imposibil al celor două blocuri de piatră. Indiferent de explicația finală, Al Naslaa rămâne un testament impresionant al complexității și frumuseții naturii, provocând în continuare imaginația și curiozitatea celor care o contemplă.

În concluzie, Al Naslaa este mai mult decât o simplă formațiune geologică; este o fereastră către trecutul misterios al planetei noastre, un subiect de dezbatere și de explorare pentru oamenii de știință și un simbol al misterului care ne înconjoară la fiecare pas. Indiferent de răspunsul final la întrebarea „cum a fost creată această formațiune?”, Al Naslaa va continua să rămână o enigmă fascinantă, la fel de impozantă și enigmatică ca în urmă cu 4000 de ani.